Parlagfű Nyíregyháza Sóstón 2017-folytatás

A Nyíregyháza Sóstón tett, egyúttal a gyomos lelkivilágomat 🙂 alaposan megbolygató erdei sétánk folytatását lentebb olvashatod.

első rész itt, hogyan leltem parlagfűre a sóstói erdőben >>

…Miután elkészült a korábbi bejegyzésben látható fotó, és kíméletlenül kigyomláltam a parlagfűnek, ennek az agresszív gyomnak azt a pár kis példányát, lassan vissza is tértünk a sétányra, az erdei kiránduló útra ott a sóstói erdőben Nyíregyházán. Őzikét nem láttunk.

Ahogy haladtunk és beszélgettünk Zsanett könyvéről, az online tanfolyamáról, meg a terveiről, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a sétaút két oldalán végig rengeteg parlagfű van. Elég fejlett példányok, minimum térdig érnek. Még épp nem virágoznak.

Beindultak a reflexeim, és kihúztam egy parlagfüvet. Aztán még egyet. Majd még egyet… A sétánk során végiggyomláltam az utat. Egy helyen kicsit magasabban és beljebb volt egy nagyobb tő, azt ott hagytam, nem tudtam vele megbírkózni. Meg ugye Zsanett is megunta :), és szelíd hangján, nyugtatólag rám szólt a mérgemet csitítandó: “Engedd el…”. Beadtam a derekam, azt a tövet ott hagytam…

Már majdnem sétánk végére értünk, amikor megint csak kicsit beljebb, az akáccsemeték és jókorára nőtt csalántövek ölelésében, szederindák közt megláttam egy nálam is magasabb, igen terebélyes parlagfű tövet.

Mondtam, ez az utolsó, ígérem…De ezt nem tudom itt hagyni. EZT NEM!

Igencsak neki kellett veselkednem, hiszen egy ekkora parlagfűnek már “rendes” szára is van, úgy két ujjnyi vastag. Másrészt a gyökereivel is nagyon jól tud kapaszkodni. Így egy kicsit cibálni kellett, már-már a mesébe képzeltem magam, de végül megadta magát és én diadalittasan dobtam le az út szélén ezt a “dögöt”, ezt a jól megtermett agresszív allergén gyomot. Aminek ugye semmi de semmi keresnivalója egy erdőben, egy kedvelt kirándulóhelyen, amit a város tüdejeként is szoktak emlegetni – jogosan. Még belegondolni is rossz, hány milliárd és milliárd pollenszem termett volna ezen az egyetlen tövön…

Szóval nem kegyelmeztem ennek a nagy parlagfűnek.

Ahogy ledobtam az út szélére, láthatóvá vált a levelek fonákja…Elámultam…Jó, igen, láttam én valami fehér szövedéket a parlagfű körül fejlődő “susnyásban” is, meg a parlagfű szárán is, de nem foglalkoztam vele.

Azonban a levelek fonákja olyan mértékben volt “pókhálós”, hogy muszáj volt vetni rá egy pillantást.

Akkor, abban a pillanatban igazán sajnáltam, hogy az én telefonom lemerülőben volt, Fannikám tárhelye is tele, így nem készülhetett videó. Nem tudtuk filmen megörökíteni, amint épp kibújnak az ameriai lepkekabóca csemeték, a nimfák…

Döbbenten, tátott szájjal néztük a “születést”.

Nézd meg ezt a képet a lepkekabócás parlagfűről,  itt láthatod a lényeget.

parlagfű és amerikai lepkekabóca Nyíregyháza Sóstón

Pár szó az amerikai lepkekabócáról (Metcalfa pruinosa): ahogy a neve is mutatja, ez is idegenhonos faj, 1979-ben került Európába. Itthon 2004 óta van jelen, tápnövényei a legkülönbözőbb lágyszárúak lehetnek, így gyomok is, mint a parlagfű. Ismertetője a fehér, vattaszerű viaszváladék, melyben a nimfák fejlődnek ld. a fotón. A tojások a  fás szárú tápnövények (erdei , dísz-és gyümölcsfák) kérgein vészelik át a telet. Kártétele: a levél fonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepzik meg- ez szennyeződést okozhat tárgyakon is, pl.autón.

Tudomásom szerint már korábban más is találkozott “összebútorozott” parlagfűvel és amerikai lepkekabócával, a jelenség szerencsére nagyon ritka. Reméljük, így is marad, mert amíg a parlagfüvet lehet mechanikailag irtani, lehet gyomlálni, addig a lepkekabóca ellen célszerű és szükséges a különböző rovarirtó hatóanyagok bevetése.

Összefoglalva:

2017. aug.6-án sok tő parlagfüvet kigyomláltam Nyíregyháza Sóstón az erdőben, és megörökíthettem a lepkekabócát, mint “albérlőt” egy jól megtermett parlagfű tövön.

Már akkor eldöntöttem, hogy jövőre, azaz 2018-ban újra jövök. Látnom kell, mi a helyzet.

Hogy mit láttam idén? Hamarosan olvashatod…

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..