Parlagfű Nyíregyháza Sóstón 2017

Tavaly több okból ellátogattam és néhány napot el is töltöttem Nyíregyházán.

A strandoláson és az Állatpark bejárásán túl cél volt, hogy első – de nem utolsó – alkalommal végre személyesen is találkozzam egy kedves kutatónő ismerősömmel, aki megjárta a trópusokat, és ebből a kalandos kutatóútból egy csodás könyv is született (itt írtam ajánlót a könyvhöz).

Hajdu Zsanett és Farkas Anikó Nyíregyháza SóstóDr.Hajdu Zsanett vezetésével jártunk a sóstói erdőben, amely méltán kedvelt kiránduló helye nem csak a nyíregyháziaknak és környékbelieknek, hanem az itt nyaralóknak is.

Sétánk alatt több kiránduló családdal, sportolókkal (gyaloglók, futók az erdei tornapálya adta lehetőségekkel élők) kutyásokkal és biciklisekkel találkoztunk.

A kirándulás célja egyrészt az volt, hogy kellemes körülmények közt beszélgessünk, vitassunk meg szakmai és mindkettőnk munkásságához szükséges marketinges dolgokat, másrészt hogy a város e gyöngyszemét  is megismerhessem, hozzáértő vezető segítségével.

Zsanett az erdő egy rejtett, de mégis megközelíthető zugát szerette volna megmutatni nekünk a séta elején: hátha most is ott vannak az őzek (talán megmutathatja őket az akkor 12 évesemnek, akivel együtt nyaraltunk ott).

parlagfű Nyíregyháza Sóstó 2017

Amint csendesen lépkedtünk befelé a fák közt, elhaladtam néhány kisebb, úgy nagyjából fél lábszárig érő fiatal parlagfű tő mellett. Mondom, erdőn belül. Egyszercsak megtorpantam: “Márpedig ezt lefotózom!”

El is készült egy fotó, majd ezt a néhány, egymástól 15-30 cm-re fejlődött parlagfű tövet kihúztam, hogy ne fejlődhessenek tovább (ne szórjanak pollent, ne érlelhessenek magot).

Szóval mindjárt a séta elején bevetettem a parlagfű irtás egyik legegyszerűbb módszerét, gyomláltam.

Alapvető lenne, hogy a parlagfű ellenes küzdelemben legalább ennyit megtegyen mindenki, elősorban a saját portáján, vagy kirándulása, utazásai alkalmával: azt a néhány tövet, amivel találkozik, húzza ki.

Nagyon szíven ütött, hogy az erdőn belül találkoztam ezzel az agresszív allergén gyommal. De a történet ezzel még nem ért véget, a folytatást hamarosan olvashatod egy újabb bejegyzésben.

Addig is tartsd szem előtt, hogy

  • a parlagfű egy rendkívül agresszív allergén növény,
  • a mezőgazdaságban a legjelentősebb, legnagyobb kárt okozó gyom, és
  • egyre több helyen megtalálható természetközeli helyeken is.

A parlagfűellenes küzdelemből te magad is kiveheted a részed:

a környezetedben figyelj oda arra, hogy a fiatal növényeket kigyomláld, kaszáld, vagy szólj az illetékeseknek, hogy éljenek a parlagfű irtásának lehetőségeivel.

És főleg: ne hagyd annyiban, ha csak legyintenek rá!

Itt olvashatod a folytatást >>>

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..