Visszamentem Vácra az alkörmös miatt

vác20180624

Mivel most virágzik, ismét egyre több fotó jelenik meg az alkörmösről, vagy más néven karmazsinbogyóról.

Többnyire azzal a kérdéssel kerülnek fel a netre ezek a fotók,  hogy mi is ez a növény. Mi ez, aminek ilyen szép virága van?

Annak ellenére, hogy évről-évre egyre többen ismerik már ezt az özönnövényt, és írják be ilyenkor a helyes választ, még mindig feladatunk az ismeretterjesztés, a félinformációk kiegészítése.

Karmazsinbogyó vagy alkörmös

Fotó: saját, 2018.06.24.

Miért is kell ismernünk ezt az invazív gyomot, a karmazsinbogyót?

Az alkörmös vagy karmazsinbogyó egy idegenhonos invazív faj, azaz a hazai flórának nem természetes alkotója.

Mi az, hogy idegenhonos invazív faj (IAS) ? –> Erről hamarosan részletesen írok.

alkörmös termése

Fotó: internet

A karmazsinbogyó vagy alkörmös nagyarányú terjedésével, agresszív térfoglalásával a hazai természetes növényzetet alkotó fajoktól veszi el az életteret. Ez pedig azt jelenti, hogy csökken a biodiverzitás, a biológiai sokféleség.

Miért probléma  a biodiverzitás csökkenése? —> Hamarosan bővebben.

Most elégedjünk meg annyival, hogy kötelességünk természeti értékeinket is megvédeni, és ennek érdekében megakadályozni az özönnövények terjedését, szaporodását.

Visszamentem Vácra az alkörmös miatt,

mert kíváncsi voltam, hogy néz ki most az az udvar, ahol pár éve vígan tenyészett és borított be minden talpalatnyi helyet a karmazsinbogyó.

Amikor ott jártunk Vácon, nagyjából 3 éve, természetesen beterveztük megnézni a múmia kiállítást is (még iskolás koromból emlékeztem rá). A Memento Mori megtekintéséhez egy régi ház régi kapuján 🙂 kell belépni, a belső udvarban található a lejárat a múmia kiállításhoz. Nos, ez az udvar volt telis-tele alkörmössel. Gyomos szívemet megdobogtatta :), és azóta is sajnálom, hogy nem örökítettem meg fotókon azt a látványt. Így a képzeletedre bízom.

Ma Vácon volt dolgom, és tekintettel a kicsit hűvösebb, kirándulásra kiválóan alkalmas június végi napsütéses időre, megengedtem magamnak egy kis “énidőt”: nosza, menjünk vissza, nézzük meg az alkörmös állományt az udvarban.

Ahogy beléptem, láttam, hogy nagy változás történt az elmúlt időben a múmiák háza táján. 🙂 Rá is kérdeztem a jegypénztárban ülő hölgynél, tud-e valamilyen információval szolgálni.

Nézd meg a videót, mit láttam, aztán olvasd el, mit hallottam a hölgytől, és mit gondolok erről!

 

Örömmel láttam, hogy ezt a belső udvart megszépítették, eltűnt az a rengeteg alkörmös, ami korábban jellemző volt. A pénztárban a hölgy érdeklődésemre elmondta, hogy a lakók kaszálják az udvart. Ez természetes, és helyes. De azt is tőle tudom, hogy a parkosítás előtt a felső talajréteget letermelték, és elhordták. Nos, az a réteg (30-40 cm) telis-tele volt az alkörmös magjaival, meg gyökérmaradványokkal… Vagyis ha ezt a felső, az özönfaj szaporítóképleteivel fertőzött talajréteget mindenféle kezelés nélkül használják fel, vagy csak leterítették, az egyet jelent azzal, hogy másutt megtelepítették ezt a nagyon káros invazív, a biodiverzitásra veszélyt jelentő fajt.  🙁  Nem tudom, mi és hogyan történt, ezért nem is írok ide mást, de elgondolkodtató… (Gondatlan talajterítést feltételezek egy másik helyen, hamarosan írok róla…)

Olvasd el a kiadványban a kínai és amerikai karmazsinbogyó ismertetőjét, kattints a címre (pdf)

Csiszár Ágnes: Inváziós növényfajok Magyarországon

Add tovább a tudást! Használd a lenti, megosztást segítő gombokat.

(Itt olyan fotókat láthattok, amilyeneket én is szoktam készíteni, amilyenekkel én is dokumentálok egy -egy kiruccanást.)

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..