Te hogyan irtanád a parlagfüvet?

A parlagfű jelenléte és az allergiásoknak okozott kellemetlenségek, valamint a (mező)gazdaságban előidézett kár (TB, munkából való kiesés…)  indokolttá teszik, hogy a lakosság egyre nagyobb része legyen tájékozott a parlagfű irtásának lehetőségeiről.

Egy olyan ember, aki kevésbé járatos a növényvédelemben, nem gazdálkodik, hogyan irtaná a parlagfüvet?

A Szabolcs online is megkérdezte olvasóit. A válaszok alapján van még mit tenni a felvilágosítás terén. Nem véletlen született erről korábban egy elmélkedésem.

Te hogyan irtod a parlagfüvet?

Az újságíró kérdésére – Hogyan irtsuk a parlagfüvet? – adott válaszok különbözőek, de jól csoprtosíthatóak.

  • Van, aki tudatosan irtja a parlagfüvet

“A legjobb lenne gyökerestől kiirtani a gyűlölt gyomot, de erre vajmi kevesen vállalkoznak. Mi lekaszáljuk a kertben. A gyomirtó jöhetne még szóba, de azt sem lehet mindenhol bevetni.”

  • Van, aki az önkéntességben látja az átütő erőt, a parlagfű irtásának egyetlen működtethető lehetőségét

“A lelkes önkéntesek sokat lendíthetnének a helyzeten, pláne, ha elszámolható közösségi szolgálati időként.”

  • A harmadik csoport egyértelműen pénz oldalról közelíti meg a kérdést. Egyrészt a parlagfű irtást anyagi juttatásokkal ösztönöznék, másrészt nagyobb büntetéseket rónának ki.

“..két fegyver is hatásos lenne a parlagfű ellen: – A tájékoztató, figyelemfelhívó hirdetések és a szigorúbb pénzbírságok beváltanák a hozzájuk fűzött reményeket. Csodát persze ne várjunk…”

“Sokan még a büntetéstől való félelem miatt sem mozdulnak meg, nemhogy ingyen! Csak ­pénzzel lehetne motiválni az embereket!”

“A tetemes büntetéstől mindenki retteg, ez a lusta mulasztók gyenge pontja! ­Korábban volt olyan kampány, amikor a gyökerestől kiszedett parlagfűért ajándékutalványt adtak!”

” …a ­lakossági bejelentések alapján több ellenőrzésre és nagyobb büntetésekre lenne szükség.”

Az jól látszik, hogy a többség szépen hárít. Áttolja a felelősséget a hatóságra: ellenőrizzenek gyakrabban, legyenek szigorúbbak, legyen nagyobb a büntetés… Ok, értem én, mezőgazdasági területekre, önkormányzati területekre ez rendben van. De mi van a saját portámmal? Mi van a közösségi terekkel? Sajnos még ma is kevés embernek jut eszébe, hogy  azon gondolkodjon el, ő maga mit tehetne a parlagfű ellen. Pl. ha tisztában van a lehetőségekkel,  mondja el másoknak is, hogyan lehet és érdemes irtani a parlagfüvet. Kampányoljon. Ne elismerésért, ne pénzért. Hanem a környezete komfortosabbá tételéért, embertársai és talán saját utódai egészségéért is.

Te hogyan irtod a parlagfüvet?

parlagfű allergia

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..