Parlagfű-gyűjtő akció

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya parlagfű-gyűjtő akciót hirdetett,

melynek keretében azoknak a résztvevőknek, akik  legalább 10 tő parlagfűvel érkeztek, ajándékot is adtak

Mint minden ilyen kezdeményezést, ezt is örvendetesnek tartom.

De mindig számtalan kérdés merül fel bennem. Mivel azonban még sosem vitattam meg senkivel, illetve még sosem vetette fel nekem senki ugyanezeket, úgy érzem, egyedül vagyok az aggályaimmal.

Itt és most kizárólag a települési, közterületi parlagfű-gyűjtési akciók kapcsán gondolkodom, nem pedig mint mezőgazdász.

Te mit gondolsz a parlagfű-gyűjtő akciókról?

A hír szerint a gyermekével, unokájával érkező szülő, nagyszülő plusz ajándékot kap, vagyis értelmezésemben különleges vendégnek számít.

Mindenképp dicséretes, ha egy közösségi akcióban nagyra értékelik, hogy a gyermekeket is az önkéntes, a közösség érdekében végzett munkára nevelik, egészségünk megőrzése és környezetünk megóvása érdekében aktivitásra serkentik. (Az én gyerekeim is ilyen szellemben nőttek fel, a játszótér és környéke az ő kezük munkáját is dicséri.) De eleve fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy gyerekekkel gűjtetnek parlagfüvet.

1. A jószándékú szülők és nagyszülők hány százaléka van tisztában azzal, hogyan kell kézi erővel parlagfüvet írtani?

Nem, nem leszakítani kell, hanem tövestől kihúzni.

2. Vajon hány szülő, nagyszülő van tisztában azzal, hogy nem elég csak ezen a napon, csak az ajándékokért gyűjteni a parlagfüvet, hanem azt érdemes már pár leveles állapotában kihúzni? Egészen attól a pillanattól kezdve, hogy megjelennek a növények, mondhatni úton-útfélen?

3. Vajon hány szülő, nagyszülő tudja azt, hogy a parlagfűirtás a növények kelésétől az első fagyokig kell, hogy tartson? Hiszen megfelelő időjárási körülmények esetén folyamatosan jelennek meg a fiatal növények, amelyek aztán virágoznak is, tehát pollent szórnak.

4. Dicséretes, hogy az ilyen akciók alkalmával biztosítanak kesztyűt. De azon kívül, hogy ebben az akcióban kesztyűvel dolgoznak a résztvevők, vajon a jó nevelésben részesült és lelkes gyermek nem esik -e kétségbe, amikor lát egy szál parlagfüvet, és nem tudja eldönteni, vívódik, hogy mikor is cselekszik helyesen? Nincs rajta kesztyű, de a parlagfüvet kihúzná… Ugye nem csak én érzem úgy, hogy a gyermeknek ezzel lelki problémát okozunk?

5. Mindig “felmegy bennem a pumpa”, amikor hallok ezekről az akciókról, hiszen általában ilyenkor, nyár közepén rendezik meg a parlagfű-gyűjtést. Értem én, persze, a törvényben előírt dátumok is erre sarkallnak. De mi lenne, ha nem várnánk meg a nyár közepét?  Vagy lenne ennek valami folyamata? Ha évente nem csak egy-egy nap szólna erről?

6. Miért nem tudunk odáig eljutni, hogy a helyi médián keresztül illetve az oktatási és kultúrális intézményekben minél többekkel – gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt – megismertessük a parlagfüvet, a veszélyeit, a parlagfű elleni védekezés módjait? Miért nem tudjuk a kulturális és egészségügyi szakembereket, a különböző kertbarát-, öko/bio köröket, falugazdákat és a helyben lakó növényvédősöket bevonni ebbe a munkába, hogy az hatékonyabb legyen? (Csak azért kérdezem, mert nem elég az az egy hír, figyelmeztetés, amit jún. 30 előtt közölnek.)

7. A közösségben történő parlagfű-gyűjtés szép és nemes, de nem elegendő. A parlagfű-mentesítést ezzel nem oldjuk meg. Ha a hatodik pontban felvetett kérdésekre választ találunk, olyan munka kezdhető, olyan projektek valósíthatóak meg, amelynek eredménye a tudatosabb egyéni cselekvés lehet.

Én legalábbis így látom, és bízom benne, hogy egyszer eljutunk odáig, hogy aki lát egy-egy szál parlagfüvet, az nem lesz rest, és kihúzza. Mindenki. Mindegyiket.

Szerinted?

Az eredeti cikk itt érhető el

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

2 thoughts on “Parlagfű-gyűjtő akció

  1. Pingback: Te hogyan irtanád a parlagfüvet? | Gyomdoktor

  2. Pingback: Eső után köpönyeg? | Gyomdoktor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..