Ellenőrzés és szankcionálás a parlagfüves területeken

A parlagfű-mentesítés mindannyiunk feladata és érdeke

Hamarosan számíthatunk a parlagfű tömeges virágzására, vagyis a pollenek megjelenésére a levegőben. Ami aztán az arra érzékenyeknél kiváltja az enyhébb vagy súlyosabb allergiás tüneteket.

A jogszabályi előírások szerint a földterületek, ingatlanok tulajdonosainak június 30-ig el kell végezniük a parlagfű-mentesítést, amelyet aztán július 1-től belterületeken a jegyző, külterületeken a járási földhivatalok szakemberei ellenőrizhetnek, ellenőriznek is. A parlagfű mentes állapotot fenn is kell tartani, az első fagyokig (ezek hatására leáll a virágzás, pollentermelés).

Azon tulajdonosokra, akiknek a területe parlagfűvel fertőzött, kötelezően ki kell szabni a növényvédelmi bírságot, amely 15ezer forinttól akár 5millió forintig is terjedhet.

Idézet innen: Ne várd meg a virágzást!

Ismerd fel a parlagfüvet!

Ismerd fel a parlagfüvet!

Az ellenőrzéseket a külterületeken  egy ellenőrzési terv vagy bejelentés alapján végzi az illetékes földhivatal. Parlagfűfertőzés megállapítása esetén a terület adatait feljegyzik, az ingatlant beazonosítják.  A földhasználóra vonatkozó adatokkal kiegészítve ektronikus jegyzőkönyv készül, ezt továbbítják a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, mely a kapott adatok alapján közérdekű védekezést rendel el.Természetesen az érintett személy(ek) értesítése sem marad el.

A védekezést maga a földtulajdonos/használó is elvégezheti. Ennek hiányában az azzal megbízott vállakozó intézi. A költségek értelem szerűen az ügyfélt terhelik.

Ezen felül köteles a növényvédelmi bírságot is kifizetni, amely 15ezer Ft-tól akár 5millió Ft-ig is terjedet.

 

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

1 thought on “Ellenőrzés és szankcionálás a parlagfüves területeken

  1. Pingback: Helikopteres parlagfű-felderítés | Gyomdoktor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..