Csak óvatosan a kaukázusi medvetalppal!

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) és az ő veszélyessége

Mint gyomos, fontos az elején elmondanom, hogy a kaukázusi medvetalp agresszív, nehezen irtható gyom, amely nálunk még nem túl gyakori, de a 21. századi média lehetőségei által gyorsan terjednek a róla és az általa okozott sérülésekről szóló hírek, így egyre ismertebbé válik. Szerencsére. Mert így talán elkerülhetőek a medvetalp okozta bőrsérülések.

Gazdasági haszna nincs.

Mivel nagyon dekoratív a virágzó kaukázusi medvetalp növény, igen csábító lehet azt közelről megvizsgálni, megérinteni, akár leszakítani is egy-egy virágos szárat.

Találkoztál már vele? Oszd meg a sztoridat itt lenn hozzászólásban, vagy a Facebookon. Külön örülök, ha fotóval és a helyszín megadásával is tudsz szolgáln (esetleg GPS koordinátákkal). Köszönöm.

Mi okozza a sérüléseket?

A Heracleum nemzetség tagjai kumarin típusú vegyületekben gazdagok.  A kaukázusi medvetalp hajtása furanokumarinokat tartalmaz, amelyek napfény hatására bomlanak, és a bőr felszínén ún. fitofotodermatitiszt okoznak: a képződő bomlástermékek hólyagot húznak. Akár több cm-es hólyagok is keletkezhetnek, amelyek nehezen gyógyulnak, égési sérüléshez hasonlóan változik felszínük, a seb kaput jelenthet más fertőzések számára is. Ezért mindenképp ajánlatos orvoshoz fordulni, ha egy túrát követően a tünetek megjelennek.

A kaukázusi medvetalp okozta sérülés a kirándulást követően kb. egy héttel

Egy ismerősöm újságolta nemrég, hogy kirándultak párjával, és hát természetesen a “vadont” is fel akarták fedezni, letérve a kitaposott utakról. Valahol aztán sikerült neki a kaukázusi medvetalppal is találkoznia, mert csúnya sebek keletkeztek a kezén.

Kaukázusi medvetalp okozta sérülés

Találkozásunk alkalmával égési sebekhez hasonló barna, száradó hegeket láttam  a csuklóján és az alkar csukló feletti részén.

A képek minősége nem a legjobb, hirtelen felindulásból, rövid idő alatt készültek egy régi telefonnal.

De azért jól látható, milyen bőrtüneteket okozhat a kaukázusi medvetalppal való legkisebb érintkezés is.

Kaukzusi medvetalp okozta sérülés 2.

Kaukázusi medvetalp okozta sérülés 3.

 

Kiemelt fotó:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Herkulesstaude_fg01.jpg

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

1 thought on “Csak óvatosan a kaukázusi medvetalppal!

  1. Pingback: Kaukázusi medvetalp a Cuha patak völgyében | Gyomdoktor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..