Családineten felajánlott előadásom Nyíregyházán

Régi restanciámat pótolom, amikor ezt a kedves emlékeket felidéző bejegyzésemet írom itt a gyomdoktor.hu-n, mégpedig a Családinet.hu pályázatának díjaként felajánlott előadásomról.

A

“Gyom vagy nem gyom? Ez itt a kérdés!-

A gyomok (át)értékelése”

című előadásommal egy nyíregyházi óvónő,

Nagymáténé Gődény Ágnes pályaművét díjaztam.

 

Kapcsolódó cikkek (bátran kattints, új oldalon nyílnak meg):

  1. Felajánlásaim egy pályázat díjazottjainak
  2. Szavazz a pedagógusokra!
  3. Díjazottjaim a Családinet pályázatán
  4. Összefoglaló a nyereményfelajánlásról

gyom vagy nem gyom 1

Jártam már korábban is Nyíregyházán, így örömmel készültem az utazásra. Szállást az előző alkalmak során mindig a Bessenyei Hotelben foglaltam, ezúttal azonban nem volt szabad szobájuk, mást kellett választanom.

előadás Nyíregyházán

Egy kedves középiskolás barátom várt az állomáson, a ragyogó tavaszi napsütésben. Együtt kerestük fel a szállást, majd kimentünk a városba beszélgetni, eszmét cserélni. Ajándékba egy könyvet vittem neki, amit még korábban kért (Radics László: Gyomkonyha). Nagyon örült. 🙂

 

gyomdoktor előadás Búzaszem óvoda

Másnap időben elindultam a Búzaszem Nyugati Óvoda Gyermekkert Tagintézményébe.  Itt dolgozott Nagymáténé Gődény Ágnes, akinek a pályaműve – Tanuljunk játszva- A kenyér – elnyerte a tetszésemet.

Nagyot sétáltam, levegőztem, hangolódtam. Odaérve szívesen fogadtak, és a kezdésig volt még időnk pár szót váltani, ismerkedni, egyet kávézni is.

 

Mivel a díjazott eldönthette, hogy milyen hosszú legyen az előadás, illetve azt is, hogy ki legyen a közönség, 60 lelkes, mosolygós óvónőnek mesélhettem a Katica csoport szobájában olyan növényekről, amelyekkel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy vajon gyom-e vagy sem.

gyomdoktor előadás Nyíregyháza búzaszem óvodaA program elején fotókat vetítettem, és feladatul adtam, hogy írják fel a felismert növény nevét, valamint vele kapcsolatban max. három szót, ami eszükbe jut. Ezt követően elölről indítottam a diasort, és egyesével minden növénnyel megismerkedtünk. A parlagfű sem maradhatott ki.

Érdekes volt látni, ahogy meg-meglepődtek egy-egy növény nevén, vagy azon, hogy nem ismertek fel valamit. El-elcsodálkoztak egy-egy érdekesebb történeten, tényeken. Mindenesetre nagyon érdeklődőek, figyelmes hallgatóság voltak, én pedig nagyon jól éreztem magam közöttük.

Külön szép momentum volt, hogy Ágit ekkor búcsúztatták, aktív pályafutása véget ért. Örülök, hogy részese lehettem ezeknek a szép pillanatoknak.

gyomdoktor előadás Nyíregyházán a búzaszem ovibanJól esett újra ovis falak közt lenni, apró gyermekek ügyes kis kezének munkáját csodálni, az óvónők odaadó gondoskodásának és mérhetetlen kreativitásának nyomait felfedezni. Kicsit meg is hatódtam, hiszen mindkét lányommal nagyon intenzíven éltük meg az ovis időszakot (is:)), mi is sokat alkottunk együtt, ráadásul a kicsi Katica csoportos volt. 🙂

Nagy öröm volt látni a környezetvédelem, a természeti értékek védelme melletti elköteleződés nyomait. A Zöld Óvoda címhez külön gratuláltam.

Mint minden gyomos előadásomon, itt is megemlítettem az idén 200 éves Óvári Akadémiát, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karát, ahol docensként dolgozom.

Valamint azt is elmondtam, hogy az utazást a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara támogatta.

FIGYELEM!

Az előadás címe és tartalma – csakúgy, mint ez a weboldal a rajta található tartalommal –  szellemi tulajdon!

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..