Parlagfű Nyíregyháza Sóstón 2017

Tavaly több okból ellátogattam és néhány napot el is töltöttem Nyíregyházán.

A strandoláson és az Állatpark bejárásán túl cél volt, hogy első – de nem utolsó – alkalommal végre személyesen is találkozzam egy kedves kutatónő ismerősömmel, aki megjárta a trópusokat, és ebből a kalandos kutatóútból egy csodás könyv is született (itt írtam ajánlót a könyvhöz).

Hajdu Zsanett és Farkas Anikó Nyíregyháza SóstóDr.Hajdu Zsanett vezetésével jártunk a sóstói erdőben, amely méltán kedvelt kiránduló helye nem csak a nyíregyháziaknak és környékbelieknek, hanem az itt nyaralóknak is.

Sétánk alatt több kiránduló családdal, sportolókkal (gyaloglók, futók az erdei tornapálya adta lehetőségekkel élők) kutyásokkal és biciklisekkel találkoztunk.

A kirándulás célja egyrészt az volt, hogy kellemes körülmények közt beszélgessünk, vitassunk meg szakmai és mindkettőnk munkásságához szükséges marketinges dolgokat, másrészt hogy a város e gyöngyszemét  is megismerhessem, hozzáértő vezető segítségével.

Zsanett az erdő egy rejtett, de mégis megközelíthető zugát szerette volna megmutatni nekünk a séta elején: hátha most is ott vannak az őzek (talán megmutathatja őket az akkor 12 évesemnek, akivel együtt nyaraltunk ott).

parlagfű Nyíregyháza Sóstó 2017

Amint csendesen lépkedtünk befelé a fák közt, elhaladtam néhány kisebb, úgy nagyjából fél lábszárig érő fiatal parlagfű tő mellett. Mondom, erdőn belül. Egyszercsak megtorpantam: “Márpedig ezt lefotózom!”

El is készült egy fotó, majd ezt a néhány, egymástól 15-30 cm-re fejlődött parlagfű tövet kihúztam, hogy ne fejlődhessenek tovább (ne szórjanak pollent, ne érlelhessenek magot).

Szóval mindjárt a séta elején bevetettem a parlagfű irtás egyik legegyszerűbb módszerét, gyomláltam.

Alapvető lenne, hogy a parlagfű ellenes küzdelemben legalább ennyit megtegyen mindenki, elősorban a saját portáján, vagy kirándulása, utazásai alkalmával: azt a néhány tövet, amivel találkozik, húzza ki.

Nagyon szíven ütött, hogy az erdőn belül találkoztam ezzel az agresszív allergén gyommal. De a történet ezzel még nem ért véget, a folytatást hamarosan olvashatod egy újabb bejegyzésben.

Addig is tartsd szem előtt, hogy

  • a parlagfű egy rendkívül agresszív allergén növény,
  • a mezőgazdaságban a legjelentősebb, legnagyobb kárt okozó gyom, és
  • egyre több helyen megtalálható természetközeli helyeken is.

A parlagfűellenes küzdelemből te magad is kiveheted a részed:

a környezetedben figyelj oda arra, hogy a fiatal növényeket kigyomláld, kaszáld, vagy szólj az illetékeseknek, hogy éljenek a parlagfű irtásának lehetőségeivel.

És főleg: ne hagyd annyiban, ha csak legyintenek rá!

Itt olvashatod a folytatást >>>

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..