Te hogyan irtanád a parlagfüvet?

A parlagfű jelenléte és az allergiásoknak okozott kellemetlenségek, valamint a (mező)gazdaságban előidézett kár (TB, munkából való kiesés…)  indokolttá teszik, hogy a lakosság egyre nagyobb része legyen tájékozott a parlagfű irtásának lehetőségeiről.

Egy olyan ember, aki kevésbé járatos a növényvédelemben, nem gazdálkodik, hogyan irtaná a parlagfüvet?

A Szabolcs online is megkérdezte olvasóit. A válaszok alapján van még mit tenni a felvilágosítás terén. Nem véletlen született erről korábban egy elmélkedésem.

Te hogyan irtod a parlagfüvet?

Az újságíró kérdésére – Hogyan irtsuk a parlagfüvet? – adott válaszok különbözőek, de jól csoprtosíthatóak.

  • Van, aki tudatosan irtja a parlagfüvet

“A legjobb lenne gyökerestől kiirtani a gyűlölt gyomot, de erre vajmi kevesen vállalkoznak. Mi lekaszáljuk a kertben. A gyomirtó jöhetne még szóba, de azt sem lehet mindenhol bevetni.”

  • Van, aki az önkéntességben látja az átütő erőt, a parlagfű irtásának egyetlen működtethető lehetőségét

“A lelkes önkéntesek sokat lendíthetnének a helyzeten, pláne, ha elszámolható közösségi szolgálati időként.”

  • A harmadik csoport egyértelműen pénz oldalról közelíti meg a kérdést. Egyrészt a parlagfű irtást anyagi juttatásokkal ösztönöznék, másrészt nagyobb büntetéseket rónának ki.

“..két fegyver is hatásos lenne a parlagfű ellen: – A tájékoztató, figyelemfelhívó hirdetések és a szigorúbb pénzbírságok beváltanák a hozzájuk fűzött reményeket. Csodát persze ne várjunk…”

“Sokan még a büntetéstől való félelem miatt sem mozdulnak meg, nemhogy ingyen! Csak ­pénzzel lehetne motiválni az embereket!”

“A tetemes büntetéstől mindenki retteg, ez a lusta mulasztók gyenge pontja! ­Korábban volt olyan kampány, amikor a gyökerestől kiszedett parlagfűért ajándékutalványt adtak!”

” …a ­lakossági bejelentések alapján több ellenőrzésre és nagyobb büntetésekre lenne szükség.”

Az jól látszik, hogy a többség szépen hárít. Áttolja a felelősséget a hatóságra: ellenőrizzenek gyakrabban, legyenek szigorúbbak, legyen nagyobb a büntetés… Ok, értem én, mezőgazdasági területekre, önkormányzati területekre ez rendben van. De mi van a saját portámmal? Mi van a közösségi terekkel? Sajnos még ma is kevés embernek jut eszébe, hogy  azon gondolkodjon el, ő maga mit tehetne a parlagfű ellen. Pl. ha tisztában van a lehetőségekkel,  mondja el másoknak is, hogyan lehet és érdemes irtani a parlagfüvet. Kampányoljon. Ne elismerésért, ne pénzért. Hanem a környezete komfortosabbá tételéért, embertársai és talán saját utódai egészségéért is.

Te hogyan irtod a parlagfüvet?

parlagfű allergia

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..