Amit a parlagfűről tudnod kell

“A parlagfű is olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá” –

by Farkas Anikó, 2018

Ugye neked is van valamilyen ismereted, tudásod, tapasztalatod, hallomásod  a parlagfűről?

  • Lehet, hogy gazdálkodsz, és sok a gondod ezzel a gyommal.
  • Lehet, hogy pollenallergiás vagy (van valaki a családodban, aki allergiás), és ismered ennek minden velejáróját, hátrányát, következményét…
  • Vagy épp a “másik oldalon” állsz…

Nekem is van tudásom és tapasztalatom az ürömlevelű parlagfűről (Ambrosia artemisiifolia L.), amit szeretnék megosztani Veled, kedves Olvasó, hogy nagyobb rálátásod legyen.

Az én tudásom alapjai:

  • Gazdászként végeztem, most is tanítok.
  • Tünetmentes allergiás vagyok, de volt idő – több éven át -, amikor megkeserítette az életemet…
  • Mindig is érdekeltek a természetes gyógymódok, most is foglalkozom ilyesmivel (tünetmentességem köszönhető ennek – de ez egy másik anyag témája…)

Persze még erre is mondhatod, hogy ez nem elég neked, ettől te még nem fogsz rám hallgatni. Ezért engedd meg, hogy elmeséljek Neked egy sztorit!

Még doktorandusz voltam (és már 6 éve tanítottam is Gödöllőn), amikor másodszor utazhattam nemzetközi konferenciára (Európai Gyomkutató Társaság Mediterrán Szimpóziuma, Adana, Törökország, 2003). A disszertációra készülve a kutatásomból egy kiemelt részlet a parlagfűvel foglalkozott, ezt vittem ki poszter formában. A témaválasztást indokolta, hogy nálunk addigra – a rendszerváltást követően-  a birtokviszonyok megváltozása, a szaktudás hiánya stb és a néhány nagyon csapadékos évjárat okozta országos elgyomosodás következtében évről évre egyre súlyosabb gondot okozott a parlagfű.

Még ma is emlékszem azokra a percekre, amikor a posztereket mutathattuk meg az érdeklődő kollégáknak  akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolok. A konferenciát szervező török professzor mellett a két szerbiai és több más kutató is értetlenül állt a paraván előtt:

“De miért pont a parlagfű?”

Azóta ők is tudják…Mert a parlagfű másutt is kárt okoz. Mezőgazdaságit és humánegészségügyit egyaránt.

A fent említett munkám jelentőségét az is bizonyítja, hogy a kifejezetten a parlagfűvel kapcsolatos első konferenciák csak ezt követően zajlottak le, mint ahogy a nagy európai szintű összefogások is csak ezután jöttek létre. Mivel a pályám 2004-ben derékba tört, így ezekben a hazai és nemzetközi projektekben nem vehettem részt :(, de érdeklődésem a saját allergiám miatt nem csökkent. 

Mígnem 2015-ben lehetőségem volt újra katedrára állni, ezzel együtt pedig az ismereteimet frissíteni, és újra a szakmai vérkeringésbe bekapcsolódni. Hamarosan meg is érkezett az első felkérés, hogy előadást, képzést tartsak a parlagfűről. (Az oldal alján hamarosan láthatod az eddigi ilyen megjelenéseimet.)

Ahogy az órákat tartottam a katedrán, meg ahogy az ismeretterjesztő előadásokon adtam át a  tapasztalataim, a tudásom, a visszajelzések alapján megszületett bennem a gondolat – és igen, erős elhívást is érzek arra -, hogy Neked, Kedves Olvasó, minden szükséges információt átnyújtsak a parlagfűről annak érdekben, hogy megértsd az ellene való küzdelem okait, céljait. Nem túlzok, ha azt mondom, az a célom, hogy okosabb legyél, mint egy ötödikes – idézve az ismert műsor címét. Mert most nagy a káosz…

Néhány napon belül megrendelhetővé válik az az e-book – pdf formában -, ami a szűkített, 30 perces eőadásom alapján készül. (A teljes parlagfüves ismeretterjesztő előadásom 90 perces).

Figyeld a dr.farkasaniko profilt a facebookon, illetve ezt az oldalt, folyamatosan bővítem az infókkal. Mi várható még?

Ki vagyok én? Miért hallgass rám?

Miről szól az ebook? Mik a főbb fejezetek?

MIben változtatja meg az életed? Mire számthat, aki elolvassa?

Mennyibe kerül?

Hogyan rendelheted meg?

Garancia és egy további lehetőség Neked

 

Eddig itt tartottam – nem konferencia és nem tanórai – előadást a parlagfűről:

Esetleg találkoztunk valamikor?:)

Legújabb:

Mit tehetsz a parlagfű ellen? (90 perc)

Ózon-Pajzs 2100 Környezetvédő Egyesület, Gödöllő-  2018.08.13.

1. Minden, amit a parlagfűről tudni kell! (30 perc)

Joint Ambrosia Action (Közös Parlagfű Akció) projekt, Lokális ismeretterjesztő Fórum, Mosonmagyaróvár – 2018.07.18.

„A Joint Ambrosia Action című (ATHU51 számú) projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.”

2. Parlagfűprobléma Magyarországon – a védekezés alapjai (45 perc)

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete 8 órás növényvédelmi továbbképzés, Kapuvár – 2018. 07.23.

3. A parlagfű társadalmi jelentősége és a védekezés lehetőségei különböző kultúrákban; Invazív növények előretörése a magyar flórában (45 perc)

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete Növényvédelmi Szakmérnök Továbbképzés, Mosonmagyaróvár – 2018.01.18.

4. Amit a parlagfűről tudnod kell (90 perc)

 Nógrádsáp,  Nagycsaládosok Országos Szövetsége helyi szervezete által szervezve – 2017.11.17.

5. Amit a parlagfűről tudnod kell – Beleértve az allergiát is (50 perc)

Kutatók Éjszakája, Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár – 2017.09.29.

6. Amit a parlagfűről tudnod kell (30perc)

Rotary Club Mosonmagyaróvár – 2017.09.26.

7. A parlagfű elterjedése – felismerése – egészségügyi veszélyessége; Pollenallergia lényege – felismerése és kezelése; Parlagfű elterjedésének megakadályozása, védekezés módszerei (90 perc)

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és az Országos Polgárőr Szövetség
közötti együttműködés keretében, ETO Park Hotel Győr – 2016. jan. 29. 

Mást is érdekelhet. Add tovább.
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter